Profiel kabinet-Rutte II

PDC, 7 november 2012

De nieuwe ministersploeg van kabinet Rutte II heeft bij aantreden een gemiddelde leeftijd van 49,1 jaar. Vijf van de dertien ministers zijn vrouw. Vrijwel alle ministers hebben Haagse ervaring. Dat geldt alleen niet voor Lodewijk Asscher, oud-wethouder van Amsterdam. Ivo Opstelten is met 68 jaar de oudste minister. Met 38 jaar is Lodewijk Asscher de jongste minister.

Behalve vier VVD-minister die zijn overgegaan uit het kabinet-Rutte I, heeft ook Ronald Plasterk ervaring als minister. Twee, Frans Timmermans en Jet Bussemaker, waren eerder staatssecretaris. Oud-Tweede Kamerleden zijn Stef Blok, Jeroen Dijsselbloem en Jeanine Hennis. Zij was eerder ook lid van het Europees Parlement. Lilianne Ploumen is oud-partijvoorzitter.

Elf van de dertien ministers hebben een academische opleiding gevolgd. Vier van hen zijn gepromoveerd.

Van de zeven staatssecretarissen hebben er vier ervaring als Tweede Kamerlid. Co Verdaas was tevens oud-gedeputeerde in Gelderland. Sander Dekker is oud-wethouder van Den Haag. Bestuurlijke ervaring als gedeputeerde heeft ook Wilma Mansveld. Martin van Rijn was lange tijd topambtenaar alvorens over te stappen naar Pensioenfonds PGGM.

Onderstaande tabellen slaan alleen op de ministers.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Leeftijdsopbouw

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de leeftijdsopbouw van dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

2.

Mannen/vrouwen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de man/vrouwverhouding in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

3.

Opleidingsniveau

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het opleidingsniveau in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

Politieke ervaring

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de politieke ervaring in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten..

4.

Ervaring als hoogleraar

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de ervaring als hoogleraar in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.


Meer over

Bent u op zoek naar specifieke gegevens over bewindspersonen, bijvoorbeeld ten aanzien van de gemiddelde leeftijd, gemiddelde politieke ervaring of aantal vrouwen per kabinet? In het biografisch archief van het Parlementair Documentatie Centrum zijn uitgebreide gegevens over bewindspersonen opgenomen. Deze gegevens zijn onder voorwaarden beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op via het contactformulier.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.