Cohen treedt terug als politiek leider PvdA

maandag 20 februari 2012, 14:54

DEN HAAG ( PDC ) - Job Cohen legt met onmiddellijke ingang zijn functie als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid neer. Hij verlaat ook per direct de Tweede Kamer. Hij meent er niet voldoende in geslaagd te zijn om zijn ideeën over het voetlicht te brengen: ideeën over een fatsoenlijke samenleving waarin zo veel mogelijk mensen, ongeacht hun afkomst of achtergrond, tot hun recht komen. Dat staat in een uitgegeven verklaring.

Afgelopen week was er tot tweemaal toe stevige kritiek op het functioneren van Cohen als politiek leider. Eerst was er een interview in Trouw, waarin hij samen met partijvoorzitter Spekman verklaarde 'de crisis over links te willen oplossen'. De PvdA zou qua uitgangspunten sterk op de SP lijken. Dit zou een wijziging van de politieke koers zijn, zonder raadpleging van de partij. Ook waren diverse Kamerleden niet tevreden over het optreden van Cohen tijdens een gezamenlijk werkbezoek met premier Mark Rutte en SP-concurrent Emile Roemer aan een sociale werkplaats in Tilburg vorige week.

Bijna twee jaar geleden maakte Cohen de overstap naar de nationale politiek, waar hij Wouter Bos opvolgde. In de periode 2001-2010 was hij burgemeester van Amsterdam. Verder is hij staatssecretaris van Justitie, voorzitter van de PVDA-Senaatsfractie, Eerste Kamerlid en staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen geweest.

bronnen: PvdA.nl, NOS Teletekst, Trouw