Lazard lijkt schuldige aan onjuiste waardebepaling van banken

maandag 30 januari 2012, 12:02

DEN HAAG (PDC) - De drie hoofdrolspelers in de parlementaire enquête financieel stelsel leggen de verantwoordelijkheid van de waardebepaling van Fortis/ABN Amro bij de adviseurs van zakenbank Lazard. Afgelopen vrijdag werden Nout Wellink, Wouter Bos en oud-topambtenaar van het Ministerie van Financiën Bernard ter Haar, nog eens verhoord door de Commissie en allen wijzen naar de onduidelijke aanbeveling van de adviseurs.

Volgens oud-president Nout Wellink (DNB) heeft hij alle belangrijke informatie aan Lazard gegeven, ook dat er een post was van 2,3 miljard waar nog goed naar gekeken moest worden. Lazard heeft deze post betiteld als boekverlies, maar niet als kapitaaltekort dat van de waarde van de bank had moeten worden afgetrokken. Alle drie de hoofdrolspelers vinden dat de adviseurs van Lazard dit hadden moeten opmerken: "Daarvoor waren ze immers ingehuurd", aldus Ter Haar.

Volgens oud-minister Bos van Financiën had een andere waardebepaling echter niet veel uitgemaakt. De aankoopprijs zat uiteindelijk ver boven de 20 miljard euro. Op de laatste dag van de verhoren is dus nog steeds geen antwoord gegeven op de vraag of Nederland in oktober 2008 teveel heeft betaald voor de overname van Fortis Bank Nederland en ABN Amro.

Bronnen: Het Financieele Dagblad, ANP.