Bij nationalisatie banken was onduidelijkheid over mogelijke tegenvallers

donderdag 26 januari 2012, 9:37

DEN HAAG (PDC) - De parlementaire enquêtecommissie financieel stelsel heeft gisteren tijdens de eerste dag van de extra verhoren niet veel meer duidelijkheid gekregen over de extra kosten die bij de nationalisatie van de banken kwamen kijken. Er kwamen vijf nauw betrokkenen langs voor verhoor, waaronder topambtenaar Erik Wilders van het Ministerie van Financiën en adviseurs van de zakenbank Lazard. Deze bleken een ander verhaal te hebben.

De adviseurs van de zakenbank Lazard speelden een belangrijke rol bij de nationalisatie. Zij moesten Wilders informeren over een eventueel kapitaaltekort bij ABN Amro en Fortis Bank Nederland. Volgens Wilders is dit niet gebeurd, of zoals hij later toegaf: 'Het kan zijn dat Lazard en ik elkaar misverstaan hebben.'

De vraag blijft nu of de hoofdonderhandelaars Wouter Bos en Bernard ter Haar in 2008 wisten van de extra kosten die voor de nationalisatie in het verschiet lagen, of dat die informatie hen niet bereikt heeft.

Ook voormalig directeur Kleijwegt van De Nederlandse Bank benadrukte dat tot kort voor de overname van de banken nog veel onduidelijk was. Volgens voormalig Fortis-topman Van Rutte was bij de fusie tussen ABN Amro en Fortis geen rekening gehouden met extra kosten.

De extra verhoren zijn nodig omdat de parlementaire enquêtecommissie niet begrijpt waarom er uiteindelijk €16,8 miljard euro is betaald voor de overname van ABN Amro en Fortis Nederland. Later kwam hier nog een groter bedrag bovenop dat niet was voorzien. Vrijdag komen oud-president van de DNB Nout Wellink en voormalig minister van Financiën Wouter Bos nog eens langs voor een verhoor. 

Bronnen: Financieele Dagblad, ANP