Wellink: iedereen werd verrast door crisis

zaterdag 3 december 2011

DEN HAAG (PDC) - Dat de DNB de crisis van 2008 niet zag aankomen, valt hem als president niet te verwijten, want de hele wereld werd verrast. Dat betoogde oud-DNB-president Nout Wellink gisteren voor de parlementaire enquêtecommissie.

DNB hield sinds 2007 al wel ING goed in de gaten en er werden begin 2008 scenario's ontwikkeld voor als het mis zou gaan, maar dat bleek uiteindelijk onvoldoende. 

Volgens Wellink hebben (Amerikaanse) toezichthouders te vaak sussende geluiden laten horen. Bovendien was de dynamiek van de crisis veel groter dan kon worden voorzien. Wellink bestreed het beeld dat DNB en Financiën niet altijd goed samenwerkten. Wel waren er - vanuit de eigen specifieke verantwoordelijkheid van beide instellingen - soms discussies geweest.

Wellink raadde ING in 2009 aan om een juridische procedure te starten tegen de Europese Commissie, omdat die de bank tot grote herstructureringen verplichtte, in ruil voor toestemming voor meervoudige staatssteun.

ABN Amro-topman Gerrit Zalm, die eveneens werd verhoord, verdedigde het beleid van minister Bos. Hij stelde dat Bos snel moest handelen, bijvoorbeeld bij de overname van het ABN-Amro-deel van Fortis. "Ik hoop dat als ik toen in de schoenen van Wouter Bos had gestaan, ik dezelfde beslissing zou hebben genomen."

Volgens Zalm had Bos wel kunnen weten dat er meer belastinggeld in de fusiebank moest worden gestopt nadat Nederland delen van ABN Amro en Fortis had gekocht.

bronnen: Trouw en Het Financieele Dagblad