'DNB vertelde niet dat banken extra geld nodig hadden'

donderdag 24 november 2011, 10:28

DEN HAAG (PDC) - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft in 2008 verzuimd te melden dat ABN AMRO en Fortis snel aanvullend kapitaal nodig zouden hebben. Dat vertelde Erik Wilders, hoofd van het Agentschap van het ministerie van Financiën, gisteren tijdens de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie Financieel stelsel. Hij was er vanuit gegaan dat de banken voldoende gekapitaliseerd waren. 

Mede door dit verzuim heeft de staat een fors bedrag betaald voor ABN Amro en Fortis bij de nationalisatie van de twee banken. De 12 miljard euro die extra als staatssteun moest worden toegekend na de aankoop kwam zo als een verrassing, bovenop de 16,8 miljard die met de nationalisatie zelf gemoeid was.

Ook Kasja Ollonger, financieel adviseur van toenmalig premier Balkenende, gaf voor de enquêtecommissie aan onaangenaam verrast te zijn door de extra kosten. Tijdens topoverleg met directeuren van ING en Fortis in de periode voor de nationalisatie is haar ook niet verteld dat ING in de problemen zat, terwijl de bank later toch staatssteun aanvroeg.  

Aerdt Houben van DNB zei tijdens het verhoor dat DNB de urgentie van de liquiditeitscrisis wel voldoende voor ogen had. Wel gaf hij toe dat DNB de problemen met de garantieregeling voor banken destijds onderschat heeft. Deze regeling was bedoeld om de banken te stimuleren weer aan elkaar te gaan lenen, maar geen enkele bank wilde als eerste aankloppen voor noodhulp.

Bron: Financieel Dagblad, Volkskrant.nl