Voormalige topman Fortis kan zich weinig herinneren

vrijdag 18 november 2011, 9:10

DEN HAAG ( PDC ) - Voormalig topman  Jan van Rutte van Fortis Bank Nederland kan zich geen cruciale momenten meer herinneren rond de reddingoperatie van Fortis en ABN Amro. Dit bleek tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie.

In 2008 kwam Fortis Bank Nederland in financiële problemen, waardoor de bank klanten verloor en ook de steun van het moederconcern Fortis uit België afnam. In de laatste weken van september werd daarom door De Nederlandse bank aangestuurd op een overname van de bank.

Er werd echter ook al naar de mogelijkheid van een gedeeltelijke nationalisatie van de Bank gekeken door België en Luxemburg.  Het Nederlandse kabinet was van deze plannen niet op de hoogte en de vraag die gisteren aan de orde kwam was of Van Rutte van deze plannen al op 27 september kennis had.

Volgens Fortis-bestuurder Lex Kloosterman was Van Rutte wel degelijk op de hoogte van de plannen. Kloosterman gaf eerder aan op 27 september over deze kwestie met Van Rutte te hebben gesproken. Van Rutte zei echter dat hij op deze dag niets wist van deze plannen. Verder wilde hij alleen uitspraken doen over dingen die hij zich zeker kon herinneren.

Voorzitter De Wit herinnerde Van Rutte er nog aan dat hij onder ede stond, maar ook dat veranderde niets aan diens houding. Het is de vraag of de commissie hier genoegen in neemt. Dit zal uit het eindrapport moeten blijken.

De voormalige directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) Rudi Kleiwegt had in 2008 graag een Nederlandse oplossing gezien voor de Nederlandse delen van het Belgische concern Fortis. Zowel ING en Rabobank als ook het Franse BNP Paribas hadden gekeken naar een overname van Fortis Bank Nederland en ABN Amro.

Kleiwegt stelde gisteren echter dat er van de banken geen acceptabel bod was geweest. Een overname door BNP Paribas was complexer geweest dan een een overname door de Nederlandse banken en ook voor de toezichthouder zou het "een moeilijke beeordeling" zijn geweest. Tot een overname kwam het echter niet, daarom namen de overheden van Nederland, Belgie en Luxemburg belang in Fortis Bank Nederland en ABN Amro.

Naast Kleijwegt sprak de commissie gisteren ook met ING-bestuurder Koos Timmermans.

Bron: ANP en Het Financieele Dagblad