Eindverslag Lubbers: Opstelten moet VVD-CDA-kabinet formeren

dinsdag 3 augustus 2010, 15:42

VVD-voorzitter Ivo Opstelten wordt door de fractievoorzitters van VVD, CDA en PVV gewenst als informateur. Hij moet de vorming van een kabinet van VVD en CDA onderzoeken en moet tevens kijken of er een 'gedoogakkoord' kan komen met de PVV. Dat staat in het eindverslag van informateur Ruud Lubbers, dat hij vanmiddag aan de koningin heeft aangeboden.

De drie fractievoorzitters hebben de informateur laten weten met elkaar een inspanningsverplichting te zijn aangegaan. Immigratie, asielbeleid, integratie en ouderenzorg zijn al globaal besproken. Belangrijk kernpunt van het regeer- en gedoogakkoord wordt een bezuiniging van € 18 miljard.

Lubbers adviseert de koningin om na het Kamerdebat van morgen over te gaan tot aanwijzing van de nieuwe informateur. De drie fractievoorzitters zijn niet beschikbaar voor onderzoek naar andere mogelijkheden. Alleen als het onderzoek van Opstelten negatief uitvalt, komen die weer in beeld. Lubbers noemt de coalitie VVD-CDA met gedoogsteun van de PVV geen gewoon meerderheidskabinet, maar ook geen minderheidskabinet.

bron: eindverslag (www.kabinetsformatie2010.nl)