M.M. (Marcial) Hernandez

foto M.M. (Marcial) Hernandez
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Tweede Kamer

Voormalige officier van de Koninklijke Landmacht, die twee jaar Tweede Kamerlid was. Defensie-woordvoerder van de PVV tot hij zich in juli 2012 uit onvrede met de fractieleiding samen met Wim Kortenoeven van de PVV-fractie afsplitste. Was voor hij Kamerlid werd onder meer als militair actief in Kosovo en Afghanistan en later adviseur gezondheidheidszorg bij de directie Operaties van de Defensiestaf. In de Kamer hield hij zich met name bezig met militaire uitzendingen, materieel en defensiepersoneel.

PVV, groep-Kortenoeven/Hernandez (ex-PVV)
in de periode 2010-2012: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Marcial Manrique (Marcial)

geboorteplaats en -datum
Zaandam (gem. Zaanstad), 20 april 1974

2.

Partij/stroming

partij(en)
PVV (Partij voor de Vrijheid), tot 3 juli 2012

lid tussentijds gevormde fractie(s)
fractie groep-Kortenoeven/Hernandez (Tweede Kamer der Staten-Generaal), vanaf 3 juli 2012

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/10)

  • plaatsvervangend-compagniescommandant 11 Geneeskundige Compagnie, Luchtmobiele Brigade, van 2005 tot 2009 (met operationele inzet in Afghanistan)
  • commandant eerste rotatie OndersteuningsTeam tijdens overgangsfase van Deployment Task Force (DFT) naar Task Force Uruzgan 1 (TFU 1) in Kandahar, 2006
  • hoofd sectie Gezondheidszorg, Task Force Uruzgan 5 (TFU 5) in Tarin Kowt (Afghanistan), 2008
  • adviseur gezondheidszorg, Directie Operaties, Defensiestaf in Den Haag, van 2009 tot 2010
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 20 september 2012

officiersrangen
majoor Koninklijke Landmacht

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

afgeleide functies, presidia etc.
lid Parlementaire Assemblée van de NAVO, van augustus 2010 tot november 2012

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Het Openbaar Ministerie wilde hem in 2010 vervolgen, omdat hij volgens het OM in een café op het Plein in Den Haag in september dat jaar een andere bezoeker een klap en kopstoot zou hebben gegeven. Hij ontkende dit. In december ging hij akkoord met een hem door het OM aangeboden schikking, die inhield dat na betaling van 500 euro werd afgezien van verdere vervolging. Hernandez verklaarde nadrukkelijk dat dit niet als erkenning van schuld moest worden opgevat."
  • Verliet op 7 juli 2012 samen met Wim Kortenoeven de PVV-fractie uit onvrede over de leiding door Geert Wilders en zij samen vormden een eigen fractie

uit de privésfeer
  • Zijn vader werd op Curaçao geboren. Hij was professioneel zanger.
 

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.