Mr. M. (Malik) Azmani

foto Mr. M. (Malik) Azmanivergrootglas

Malik Azmani (1976) is sinds 17 juni 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van de VVD . Hij werkte als procesvertegenwoordiger (advocaat) bij de IND in Zwolle en was lid van de directie van de IND in Rijswijk. Hij was gemeenteraadslid in Ommen. De heer Azmani is woordvoerder immigratie en asiel en integratie, alsmede beleid mensenhandel en inlichtingendiensten. Sinds november 2014 is hij voorzitter van de vaste commissie voor Europese Zaken.

VVD
in de periode 2010-heden: lid Tweede Kamer

Voornaam (roepnaam)

Malik (Malik)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Heerenveen, 20 januari 1976

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), vanaf 2008

Hoofdfuncties/beroepen

 • procesvertegenwoordiger directie Gemeenschappelijk Centrum Procesvertegenwoordiging, IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), van 2001 tot 2003
 • senior procesvertegenwoordiger, directie Gemeenschappelijk Centrum Procesvertegenwoordiging, IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), van 2003 tot 2006
 • unit manager, directie Gemeenschappelijk Centrum Procesvertegenwoordiging, IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) te Zwolle, van 2006 tot 2009
 • lid directie, Klantdirectieafdeling Regulier Sociaal, ministerie van Justitie, van 2009 tot juni 2010
 • lid gemeenteraad van Ommen, van 11 maart 2010 tot 27 maart 2014
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 17 juni 2010

Activiteiten

als parlementariër
 • Was in 2010-2012 woordvoerder sociale zaken (o.a. pensioenen, arbeidsomstandighedenbeleid, inkomensbeleid, arbeidsmarktbeleid, beleid armoede/schulden en handhaving/fraudebeleid)
 • Diende in 2014 een initiatiefwetsvoorstel in over het voorkomen van oneigenlijk gebruik van het Nederlandse sociale zekerheidsstelsel door EU-burgers (Wet toets rechthebbenden bijstand) (33.984 )
 • Diende in 2016 een initiatiefwetsvoorstel in over de mogelijkheid tot ontbinding van kerkgenootschappen als die een bedreiging vormen voor de democratische rechtsorde (34.465 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Zijn vader is Marokkaans, zijn moeder Friezin
 • Zijn vader werkte in de Batavusfabriek en was later automonteur, zijn moeder werkte in een fabriek voor brilmonturen

woonplaats
Dalfsen

e-mailadres
m.azmani@tweedekamer.nl

Publicaties/bronnen

literatuur/documentatie
Nicole Besselink, "'Ik heb geleerd mijn grenzen te verleggen'", Trouw, 20 augustus 2013

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.