Steeds meer voorstanders elektronisch stemmen

woensdag 10 maart 2010

Steeds meer autoriteiten bepleiten terugkeer van de stemcomputer. Kort na de gemeenteraadsverkiezingen van jl. 3 maart liet een groot aantal burgemeesters al weten terug te willen naar de stemcomputer. Vanwege het grote aantal problemen is ook Frits Korthals Altes inmiddels weer voorstander van elektronisch stemmen. In 2007 adviseerde hij als voorzitter van de adviescommissie inrichting verkiezingsdag het ministerie van Binnenlandse Zaken om juist weer met het potlood te gaan stemmen.

Het rode potlood werd heringevoerd, nadat was gebleken dat stemcomputers het stemgeheim niet kunnen garanderen. Bovendien is het onmogelijk om met de stemcomputers een hertelling uit te voeren als aan de uitslag wordt getwijfeld. Voor het tweede probleem lijkt er inmiddels een oplossing te zijn. Bij de raadsverkiezingen werden in Doetinchem en Groenlo schaduwverkiezingen gehouden met stemcomputers die een soort kassabon printen, die de kiezer in de stembus moet stoppen.

De Kiesraad neemt in de discussie voorlopig een neutrale positie in. Het ministerie van Binnenlandse Zaken stelt dat de argumenten om de stemcomputer af te schaffen nog steeds gelden.

Bronnen: De Volkskrant en ANP


Meer over