Oomen (CDA), Wilders (PVV) en Merkies (PvdA) gekozen met voorkeurstemmen

donderdag 11 juni 2009

Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement zijn Ria Oomen (CDA), Geert Wilders (PVV) en Judith Merkies (PvdA) dankzij voorkeurstemmen gekozen. Dat blijkt uit de officiële uitslag, die in een openbare zitting van het centraal stembureau is vastgesteld. Oomen kreeg ruim 70.000 voorkeurstemmen, Wilders 334.846.

Bij het CDA valt nummer drie van de lijst, Maria Martens, uit, omdat ook de nummers vier en vijf van de lijst met voorkeurstemmen zijn gekozen. Geert Wilders heeft al laten weten zijn zetel niet te zullen bezetten, waardoor nummer vier van de PVV, Laurence Stassen, die plaats kan innemen.

Als het Verdrag van Lissabon van kracht wordt en Nederland een 26ste zetel in het Europees Parlement krijgt, zal deze worden toegewezen aan de PVV. Die partij krijgt die zetel op basis van de verdeling van de restzetels.

Opvallend is dat relatief veel kandidaten zelfstandig de voorkeursdrempel (18.216 stemmen) hebben gehaald. In enkele gevallen kunnen via de weg gekozenen hun zetel toch niet innemen, omdat alle zetels al waren toegedeeld aan andere kandidaten met meer stemmen of omdat de partij geen zetel haalde. Dat laatste was het geval bij de Partij voor de Dieren.

De zetelverdeling is niet veranderd ten opzichte van de officieuze uitslag

 

partij

zetels

CDA

5

PVV

4

PvdA

3

VVD

3

D66

3

GroenLinks

3

SP

2

CU/SGP

2