Duyvendak (GroenLinks) vertrekt alsnog vanwege actieverleden

vrijdag 15 augustus 2008, 8:34

Wijnand Duyvendak (GroenLinks) heeft op een persconferentie gemeld na het zomerreces ontslag te nemen als lid van de Tweede Kamer. Hij doet dit vanwege de commotie die is ontstaan over zijn verleden als actievoerder. Nadat hij eerder naar buiten had gebracht dat hij in 1985 betrokken was bij een diefstal van stukken uit het ministerie van Economische Zaken, werd de afgelopen dagen bekend dat hij indirect ook verantwoordelijk is geweest voor bedreigingen aan het adres van ambtenaren.

In het krakersblad Bluf, waarvan Duyvendak redacteur was, werden in 1985 adressen van ambtenaren gepubliceerd. Dit leidde tot bedreigingen in de vorm van het ingooien van ruiten en een poging tot brandstichting.

Duyvendak neemt afstand van deze vorm van actievoeren en heeft de betrokkenen excuses aangeboden. De aan zijn adres eerder door fractievoorzitter Femke Halsema gedane oproep om te werken aan herstel van vertrouwen en geloofwaardigheid acht hij alleen mogelijk na te zijn terug te treden als Kamerlid. Het besluit om weg te gaan, heeft hij zelf genomen, maar wordt - met pijn in het hart - gesteund door zijn fractie.

bronnen: NRC Handelsblad, 14 augustus, Trouw, 15 augustus, website GroenLinks