Tweede Kamerfractie Lijst Pim Fortuyn (LPF)

De Lijst Pim Fortuyn was in de periode 2002-2006 in de Tweede Kamer vertegenwoordigd. In mei 2002 behaalde de LPF 26 zetels, waarmee het de tweede partij van het land was. De fractie telde vrijwel uitsluitend politieke nieuwkomers, onder wie enkele artsen, ondernemers en journalisten. De enige uitzondering was oud-CDA-Europarlementariër Jim Janssen van Raaij. Tot de eerste fractie behoorden ook oud-landbouwvoorman Wien van den Brink, Joost Eerdmans en LPF-prominenten als Ferry Hoogendijk, Winny de Jong en Harry Wijnschenk.

In de periode juli-oktober 2002 was de LPF regeringsfractie. Daarna volgden vier jaar oppositie.

Na de verkiezingen van 22 januari 2003 had de LPF acht zetels, maar na het vertrek van Hilbrand Nawijn op 23 juni 2005 werden dat er zeven. Nadat Gonny van Oudenallen, op 7 juli 2006 opvolgster van de naar de PvdA overgestapte Margot Kraneveldt niet werd toegelaten tot de fractie, werden dat er zes. Na het vertrek van Gerard van As op 16 augustus 2006 telde de fractie vijf leden en nadat Joost Eerdmans op 20 september 2006 werd verzocht de fractie te verlaten, nog vier. De vacature-Van As werd op 21 september 2006 vervuld door Olaf Stuger, zodat de fractie toen weer vijf leden telde.

Sinds de verkiezingen van 22 november 2006 is er geen LPF-fractie meer in de Tweede Kamer.


Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.