Yildirim overweegt eigen partij te beginnen

woensdag 15 augustus 2007, 8:30

SP-senator Düzgün Yildirim overweegt een eigen partij te beginnen als hij uit de SP wordt gezet. Dat kondigde hij dinsdag aan in het televisieprogramma EenVandaag. Yildirim zei te rekenen op de steun van circa duizend SP-leden.

De SP heeft Yildirim, die met voorkeurstemmen gekozen is in de Eerste Kamer, te kennen gegeven dat hij voor 24 augustus zijn zetel moet opgeven. Het partijbestuur zegt dat hij ingestemd heeft met de afspraak dat de lijstvolgorde aangehouden zou worden. Yildirim ontkent dit en voelt er weinig voor zijn zetel op te geven. Hij heeft SP-leider Jan Marijnissen een brief gestuurd met het verzoek om tot dialoog en verzoening te komen.

Inmiddels heeft Yildirim met enkele medestanders het Comité Democratisering SP opgericht. Dit comité verwijt het partijbestuur ondemocratisch en rigide gedrag. Toch blijft Yildirim eigenlijk het liefst bij de SP, al eist hij wel excuses. Hij wil eerst wachten op het antwoord van Marijnissen op zijn brief voor hij gaat werken aan een eigen partij. Ook weet hij nog niet hoe deze gaat heten en waar de nieuwe partij voor moet gaan staan.

bron: ANP, Trouw


verwant nieuws