Yildirim heeft nog twee weken

vrijdag 10 augustus 2007, 9:31

Düzgün Yildirim wordt waarschijnlijk uit de SP gezet als hij vast blijft houden aan zijn senaatszetel. Dat suggereerde SP-leider Jan Marijnissen op 17 juli al in NOVA en inmiddels heeft Yildirim ook een brief ontvangen van partijsecretaris Van Heijningen. Daarin staat dat hij binnen twee weken zijn zetel moet opgeven. Doet hij dat niet dan wordt hij voorgedragen voor royement.

Yildirim werd in mei met voorkeurstemmen gekozen in de Eerste Kamer. De partij wil echter dat hij zijn zetel opgeeft, omdat er een lijstvolgorde is afgesproken. Yildirim weigerde dit, wat inmiddels tot een slepend conflict heeft geleid.

In Nova sprak Marijnissen zich voor het eerst zelf over de kwestie uit en stelde hij dat als Yildirim wil vasthouden aan zijn zetel dat niet namens de SP zal zijn. Ook beschuldigde hij Yildirim ervan twee keer op zichzelf te hebben gestemd. Van Heijningen zegt in zijn brief dat Yildirim geen bezwaar zou hebben gemaakt tegen het besluit van de SP dat hij zijn Eerste Kamerzetel terug moet geven en dat het besluit daarmee onherroepelijk is.

Yildirim zegt dat hij wel bezwaar heeft gemaakt. Hij vindt dat hij die zetel heeft verdiend en wil hem niet zomaar afgeven. Hij heeft inmiddels met enkele medestanders het Comité Democratiseirng SP opgericht. Dit comité verwijt het bestuur censuur, intimidatie en ondemocratisch handelen.

Alvorens Yildirim overweegt zijn zetel op te geven wil hij eerst antwoord op zijn voorstel tot democratisering van de SP. Dat antwoord blijft vooralsnog uit. Wel noemde Marijnissen de beschuldigingen over ondemocratisch handelen in Nova "ver bezijden de waarheid."

bron: Het Parool, Elsevier.nl, RVT Oost


verwant nieuws

vraag