Mr. M. (Mariko) Peters

foto Mr. M. (Mariko) Petersvergrootglas

Zes jaar GroenLinks-Tweede Kamerlid, na eerder advocaat bij een gerennomeerd advocatenkantoor en diplomaat in onder meer Kaboel te zijn geweest. Werd in 2006 als ambtenaar van Buitenlandse Zaken uitgezonden naar Afghanistan om de minister van Buitenlandse Zaken van dat land te adviseren. De betrokkenheid met dat land was ook tijdens haar Kamerlidmaatschap van belang vanwege de Nederlandse rol in de provincies Uruzgan en Kunduz. In de Tweede Kamer hield zij zich behalve met buitenlandse zaken bezig met justitie, openbaar bestuur, media en cultuur. Werd in de VS geboren als dochter van een Nederlandse strafrechtgeleerde en een Japanse moeder.

GroenLinks
in de periode 2006-2012: lid Tweede Kamer

Voornaam (roepnaam)

Mariko (Mariko)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Berkeley (California, VS), 22 april 1969

Hoofdfuncties/beroepen (5/12)

 • regionaal coördinator migratie, ambassade te Adis Abeba, vanaf 2015
 • senior beleidsmedewerker directie stabiliteit en humanitaire hulp, ministerie van Buitenlandse Zaken, van 20 maart 2013 tot 2015
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 11 maart 2011 tot 20 september 2012
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 21 december 2008 tot 23 november 2010
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 november 2006 tot 31 augustus 2008

tijdelijke vervanging Kamerlid
 • Werd op grond van artikel X10 van de Kieswet tussen 2 september en 21 december 2008 als Tweede Kamerlid tijdelijk vervangen door Jolande Sap en vanaf 3 september door Isabelle Diks
 • Werd op grond van artikel X10 van de Kieswet tussen 23 november 2010 en 11 maart 2011 tijdelijk vervangen door Rik Grashoff en vanaf 12 januari 2012 door Niels van den Berge

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

Activiteiten

als parlementariër (2/3)
 • Diende in 2012 een initiatiefwetsvoorstel in over vernieuwing van de Wet openbaarheid van bestuur. Doel is het transparanter maken van overheden en semi-overheden, onder meer door informatie actiever ter beschikking te stellen. (33.328 )
 • Diende in 2010 samen met Angelien Eijsink (PvdA), Remi Poppe (SP) en Alexander Pechtold (D66) een initiatiefwetsvoorstel in over de bijzondere zorgplicht voor veteranen (32.414 )

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Heeft een Nederlandse vader en een Japanse moeder
 • Haar moeder werkte als tolk, haar vader was hoogleraar strafrecht, strafprocesrecht en criminologie in Utrecht (1970-1980) en rechtssociologie (1980-1994). Hij was tevens gastdocent Japanse en Koreaanse studies.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.