Mr. M. (Mariko) Peters

foto Mr. M. (Mariko) Peters
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Zes jaar GroenLinks-Tweede Kamerlid, na eerder advocaat bij een gerennomeerd advocatenkantoor en diplomaat in onder meer Kaboel te zijn geweest. Werd in 2006 als ambtenaar van Buitenlandse Zaken uitgezonden naar Afghanistan om de minister van Buitenlandse Zaken van dat land te adviseren. De betrokkenheid met dat land was ook tijdens haar Kamerlidmaatschap van belang vanwege de Nederlandse rol in de provincies Uruzgan en Kunduz. In de Tweede Kamer hield zij zich behalve met buitenlandse zaken bezig met justitie, openbaar bestuur, media en cultuur. Werd in de VS geboren als dochter van een Nederlandse strafrechtgeleerde en een Japanse moeder.

GroenLinks
in de periode 2006-2012: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Berkeley (California, VS), 22 april 1969

2.

Partij/stroming

partij(en)
GroenLinks, vanaf 2001

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/13)

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 november 2006 tot 31 augustus 2008
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 21 december 2008 tot 23 november 2010
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 11 maart 2011 tot 20 september 2012
 • regionaal coördinator migratie, Nederlandse ambassade te Adis Abeba (Ethiopië), van 2016 tot september 2019 (toegevoegd aan de ambassade in Nairobi)
 • senior vrede & conflict adviseur Europese Dienst voor extern optreden (EEAS), vanaf september 2019

tijdelijke vervanging Kamerlid
 • Werd op grond van artikel X10 van de Kieswet tussen 2 september en 21 december 2008 als Tweede Kamerlid tijdelijk vervangen door Jolande Sap en vanaf 3 september door Isabelle Diks
 • Werd op grond van artikel X10 van de Kieswet tussen 23 november 2010 en 11 maart 2011 tijdelijk vervangen door Rik Grashoff en vanaf 12 januari 2012 door Niels van den Berge

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Activiteiten

als parlementariër (2/3)
 • Diende in 2010 samen met Angelien Eijsink (PvdA), Remi Poppe (SP) en Alexander Pechtold (D66) een initiatiefwetsvoorstel in over de bijzondere zorgplicht voor veteranen (32.414)
 • Diende in 2012 een initiatiefwetsvoorstel in over vernieuwing van de Wet openbaarheid van bestuur. Doel is het transparanter maken van overheden en semi-overheden, onder meer door informatie actiever ter beschikking te stellen. (33.328)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/5)
 • Bezocht in februari 2008 Pakistan om over de politieke situatie rond de parlementsverkiezingen en de veiligheidssituatie in de grensgebieden met Afghanistan te spreken
 • Nam voorjaar 2009 het initiatief tot ontvangst in de Tweede Kamer van de Dala Lama, de Tibetaanse geestelijke leider
 • Kwam in augustus 2011 in opspraak na publicaties in HP/De Tijd over mogelijke bevoordeling door haar bij een subsidieaanvraag in de tijd dat zij werkzaam was als diplomaat in Afghanistan. De subsidieaanvraag bij het Prins Clausfonds was van haar toenmalige minnaar en huidige partner. Het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde een feitenonderzoek in, waaruit bleek dat zij bij de aanvrage integer had gehandeld. Wel had zij volgens de gedragscode van het ministerie haar relatie tot de subsidieaanvrager moeten melden.

uit de privésfeer
 • Heeft een Nederlandse vader en een Japanse moeder
 • Haar moeder werkte als tolk, haar vader was hoogleraar strafrecht, strafprocesrecht en criminologie in Utrecht (1970-1980) en rechtssociologie (1980-1994). Hij was tevens gastdocent Japanse en Koreaanse studies.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.