Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Eerdere lijsttrekkers

De SGP werd opgericht op 24 april 1918 door dominee G.H. Kersten uit Yerseke. Na de Tweede Wereldoorlog moest Kersten het veld ruimen. Hij werd wegens zijn gedragingen in de Tweede Wereldoorlog niet meer toegelaten als lid van de Tweede Kamer. Zijn opvolger was de orthodox-hervormde predikant Pieter Zandt, die vijf keer lijsttrekker was. Zandt overleed in 1961.

De nieuwe fractievoorzitter, ingenieur C.N. van Dis, was in 1963 en 1967 lijsttrekker. Dominee Hette Abma volgde hem op. Hij leidde de partij bij de verkiezingen van 1971 en 1977. Henk van Rossum was in 1981 en 1982 lijsttrekker.

2.

Overzicht

In onderstaand overzicht zijn de drie laatste lijsttrekkers opgenomen.

FotoNaam1e keer lijsttrekker in...
Ir. Ch. (Chris) Stoffer (Bron: Website SGP / van der wal Fotografie)Stoffer, Ir. Ch.2023
Kees van der Staaij (Bron: Website SGP / © Jeroen Bouman)Staaij, Mr. C.G. van der2010
Bas van der VliesVlies, Ir. B.J. van der1986

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.