Lijsttrekkers CDA

Op 15 juli 2020 werd Hugo de Jonge gekozen tot lijsttrekker van het CDA. Hij versloeg in de tweede ronde medekandidaat Pieter Omtzigt. Zijn voorganger als lijsttrekker en partijleider, Sybrand van Haersma Buma stopte in 2019 om burgemeester van Leeuwarden te worden. Buma was fractievoorzitter van 2010 tot en met 2019.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Eerdere lijsttrekkers

Bij de verkiezingen van 1977 was Dries van Agt de eerste lijsttrekker van het CDA. Hij werd in 1976 partijleider. Van Agt, premier in 1977-1982, was ook lijsttrekker in 1981 en 1982. Nadat Van Agt zich na de verkiezingen terugtrok, werd Ruud Lubbers zijn opvolger. Hij was zowel als partijleider als minister-president. Lubbers leidde het CDA in 1986 en 1989 naar verkiezingswinst. In 1994 werd Elco Brinkman, die door Lubbers naar voren was geschoven, lijsttrekker. Het CDA leed toen een flinke nederlaag.

Elco Brinkman trad kort na de verkiezingen van 1994 terug als politiek leider. De nieuwe partijleider werd oud-staatssecretaris Enneüs Heerma, maar hij trad in 1997 terug en werd opgevolgd door Jaap de Hoop Scheffer. Die was in 1998 lijsttrekker. Bij de verkiezingen van 1998 slonk de aanhang van de partij verder.

Jan Peter Balkenende werd in 2001 onverwacht lijsttrekker na de machtsstrijd tussen De Hoop Scheffer en Marnix Van Rij. Hij leidde vanaf 2002 als premier kabinetten van wisselende samenstelling in een na de moord op Fortuyn politiek instabiele periode. De verkiezingen van 2010 verliepen voor zijn partij echter desastreus, waarna hij de politiek verliet.

Van 2012 tot 2019 was Sybrand van Haersma Buma politiek leider van de partij. Tot dan was er enige onduidelijkheid over het leiderschap. Vicepremier Maxime Verhagen werd in deze periode als eerste man van het CDA beschouwd. Buma was toen fractievoorzitter. Hij won in 2012 de lijsttrekkersverkiezing waarbij onder anderen Mona Keijzer, Liesbeth Spies en Henk Bleker kandidaten waren.

2.

Overzicht

In onderstaand overzicht zijn de drie laatste lijsttrekkers opgenomen. Neem contact op met de redactie voor een volledig overzicht.

FotoNaam1e keer lijsttrekker in...
Hugo de JongeJonge, H.M. de2020
Foto S. (Sybrand) van Haersma BumaHaersma Buma, Mr. S. van2012
Balkenende, Mr.dr. J.P.Balkenende, Prof.Dr. J.P.2001

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.