Lijsttrekkers CDA

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 was Henri Bontenbal lijsttrekker. Zijn voorganger, Wopke Hoekstra, was na zijn vertrek naar de Europese Commissie niet meer beschikbaar. Bontenbal had eerder in 2023 Pieter Heerma al opgevolgd als fractievoorzitter.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was Wopke Hoekstra lijsttrekker. Hij nam die positie over van Hugo de Jonge, die op 15 juli 2020 was gekozen tot lijsttrekker. Hij versloeg toen in de tweede ronde medekandidaat Pieter Omtzigt.

De Jonge trok zich in december 2020 echter terug vanwege de werkdruk door de coronacrisis. In 2012 en 2017 was Sybrand van Haersma Buma lijsttrekker. Hij won in 2012 de lijsttrekkersverkiezing waarbij onder anderen Mona Keijzer, Liesbeth Spies en Henk Bleker kandidaten waren.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Eerdere lijsttrekkers

Bij de verkiezingen van 1977 was Dries van Agt de eerste lijsttrekker van het CDA. Hij werd in 1976 partijleider. Van Agt, premier in 1977-1982, was ook lijsttrekker in 1981 en 1982. Nadat Van Agt zich na de verkiezingen terugtrok, werd Ruud Lubbers zijn opvolger. Hij was zowel als partijleider als minister-president. Lubbers leidde het CDA in 1986 en 1989 naar verkiezingswinst. In 1994 werd Elco Brinkman, die door Lubbers naar voren was geschoven, lijsttrekker. Het CDA leed toen een flinke nederlaag.

Elco Brinkman trad kort na de verkiezingen van 1994 terug als politiek leider. De nieuwe partijleider werd oud-staatssecretaris Enneüs Heerma, maar hij trad in 1997 terug en werd opgevolgd door Jaap de Hoop Scheffer. Die was in 1998 lijsttrekker. Bij de verkiezingen van 1998 slonk de aanhang van de partij verder.

Jan Peter Balkenende werd in 2001 onverwacht lijsttrekker na de machtsstrijd tussen De Hoop Scheffer en Marnix Van Rij. Hij leidde vanaf 2002 als premier kabinetten van wisselende samenstelling in een na de moord op Fortuyn politiek instabiele periode. De verkiezingen van 2010 verliepen voor zijn partij echter desastreus, waarna hij de politiek verliet.

2.

Overzicht

In onderstaand overzicht zijn de drie laatste lijsttrekkers opgenomen. Neem contact op met de redactie voor een volledig overzicht.

fotonaam1e keer lijsttrekker in...
henribotenbalH. (Henri) Bontenbal2023
Mr. W.B. (Wopke) Hoekstra [Bron: Rijksoverheid.nl]W.B. (Wopke) Hoekstra2021
Foto S. (Sybrand) van Haersma BumaS. (Sybrand) van Haersma Buma2012

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.