Tweede Kamer wil instemmingsrecht bij uitzending militairen

maandag 1 mei 2006, 8:41

Het kabinet zou de Tweede Kamer altijd om instemming moeten vragen bij de uitzending van Nederlandse militairen naar het buitenland. Dat vindt een Tweede-Kamercommissie onder leiding van de VVD'er Hans van Baalen. De commissie Nato Reaction Force (NRF) met leden van VVD, CDA, PvdA, GroenLinks en LPF, zal hiervoor een instemmingsprocedure ontwerpen.

In de Grondwet staat nu in artikel 100 dat de regering de Kamer moet informeren over uitzending van troepen. Anders dan artikel 96 (de in-oorlog-verklaring) bevat dit artikel niet de eis van formele toestemming van de Staten-Generaal. Als de Kamer wel een formeel instemmingsrecht wil, moet de Grondwet worden aangepast.

Bij de kwestie-Uruzgan ontstond verwarring, omdat het kabinet aanvankelijk van een voornemen en pas later van een besluit sprak. De Kamer wilde niet vrijblijvend discussiëren en had in meerderheid een kabinetsbesluit geëist. In het debat werd een motie-Van Aartsen/Bos aangenomen waarin gevraagd werd de procedure nog eens tegen het licht te houden, zodat er geen onduidelijk meer bestaat over de rol van de Kamer bij uitzendingen.

bron: NRC Handelsblad, 28 april 2006