Oud-politica Ria Beckers op 67-jarige leeftijd overleden

vrijdag 24 maart 2006, 8:22
 Ria Beckers vergrootglas

In haar woonplaats Wadenoijen is op 22 maart jl. Ria Beckers overleden. Zij was in 1977 de eerste vrouwelijke lijsttrekker van ons land en zat daarna bijna 16 jaar in de Tweede Kamer, eerst voor de PPR en later voor GroenLinks.

Voor zij in de politiek ging, was Ria Beckers lerares klassieke talen. In 1974 werd zij voorzitter van de PPR en drie jaar later werd zij als opvolgster van Bas de Gaay Fortman politiek leider van de PPR.

Ria Beckers werd vanaf 1977 één van de vooraanstaande oppositiewoordvoersters tegen de kabinetten-Van Agt en -Lubbers. Vooral op het gebied van sociale zekerheid, vrede en veiligheid en volksgezondheid liet zij zich vaak horen. Ook thema's als internationale solidariteit, minderheden en milieu hadden haar aandacht.

Aanvankelijk was er, tijdens het kabinet-Den Uyl, sprake van een bondgenootschap van de PPR met de PvdA, waarbij in 1977 werd gestreefd naar een kabinet met een linkse meerderheid. Toen de PPR in 1977 van zeven naar twee zetels ging, kwam er een einde aan dat verbond. In de jaren tachtig ging de PPR zich onder leiding van Beckers richten op samenwerking met PSP, CPN en EVP. Dat mondde uiteindelijk uit in GroenLinks. Ria Beckers was daarvan in 1989 de eerste lijsttrekker.

Nadat zij in 1993 de politiek had verlaten, kreeg Ria Beckers leidende functies in onder meer Stichting Natuur en Milieu en Platform Biologica.

bronnen: persbericht GroenLinks, biografisch archief PDC