Minister belast met Koninkrijksrelaties

De aangelegenheden van Caraïbisch Nederland worden sinds 1998 behartigd door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Tijdens het kabinet-Rutte III is staatssecretaris Raymond Knops, onder verantwoordelijkheid van de minister, met deze taak belast. De portefeuille van koninkrijksrelaties ligt vaker bij de staatssecretaris. Tijdens het kabinet-Kok II was dat staatssecretaris Gijs de Vries, en tijdens het vierde kabinet-Balkenende staatssecretaris Ank Bijleveld.

Voor 1998 behartigde één van de ministers de aangelegenheden voor Koninkrijksrelaties. Daartoe behoorde tot november 1975 ook de zaken betreffende Suriname. Tot 1959 was er een aparte minister voor overzeese gebiedsdelen (vóór 1945 Koloniën).

Tot 2010 bestond Caraïbisch Nederland uit de Nederlandse Antillen en Aruba. In 2010 kwam er een einde aan de Nederlandse Antillen en werden Curaçao en Sint Maarten, net als Aruba, autonome gebieden in het Koninkrijk en kregen Bonaire, Sint-Eustatius en Saba de status van opnebaar lichaam.

1.

Overzicht ministers voor Koninkrijksrelaties 1959-heden

Hieronder ziet u een lijst met de vijf meest recente ministers van dit ministerie. Neem contact op met de redactie voor een volledig overzicht.

FotoNaamAanvang functieEinde functie
Mr.Drs. H.G.J. (Hanke) Bruins Slot [Bron: Rijksoverheid.nl]H.G.J. (Hanke) Bruins Slot2022
Drs. K.H. (Kajsa) Ollongren [Bron: Rijksoverheid.nl]K.H. (Kajsa) Ollongren20202022
Raymond KnopsR.W. (Raymond) Knops20192020
Drs. K.H. (Kajsa) Ollongren [Bron: Rijksoverheid.nl]K.H. (Kajsa) Ollongren20172019
Stef BlokS.A. (Stef) Blok20162016
  • in 2016 werd minister Plasterk wegens medische redenen tijdelijk vervangen door minister Blok.

Meer over


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.