Leefbaar Nederland (LN)

Leefbaar Nederland was een democratische partij die op 21 maart 1999 werd opgericht als landelijke voortzetting van Leefbaar Hilversum en Leefbaar Utrecht. Zij streefde naar een hoger democratisch gehalte van de Nederlandse samenleving. Burgers moesten meer zeggenschap krijgen over hun leefomgeving, maar ook worden aangesproken op hun verantwoordelijkheden. De partij was voorstander van de rechtstreeks gekozen burgemeester en van referenda. Voormannen waren Jan Nagel, Fred Teeven en, korte tijd, Pim Fortuyn.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2002 wist de partij 2 zetels te halen. Bij de verkiezingen op 22 januari 2003 haalde Leefbaar Nederland geen zetels. In de Eerste Kamer is Leefbaar Nederland nooit vertegenwoordigd geweest.

Haitske van de Linde was lijsttrekker bij de verkiezingen van 2003. De partij deed niet mee aan de verkiezingen van 2006.

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Leefbaar Nederland en Tweede Kamerverkiezingen 2002 en 2003

In 2002 en 2003 nam Leefbaar Nederland deel aan de Tweede Kamerverkiezingen.

 

Jaar

Lijsttrekker

Kandidaten

Programma (VP)

Zetels

Percentage

2003

Haitske van de Linde

Lijst 2003

Deze keer doen ze echt wat ze beloven

0

0,4

2002

Fred Teeven

Lijst 2002*

Leefbaar Nederland komt er nu aan

2

1,6

  • (nog) niet beschikbaar

2.

Persoonlijkheden

De geschiedenis van Leefbaar Nederland is, behalve met VARA-programmamaker Jan Nagel, nauw verbonden met Pim Fortuyn. Nadat hij was aangezocht als lijsttrekker leek de partij af te stevenen op een enorm succes bij de Tweede Kamerverkiezingen. Uitspraken van Fortuyn over onder meer de islam leidde echter tot een breuk, waarna Fortuyn besloot met een eigen lijst te komen. Veel leden en kandidaten gingen over naar de Lijst Pim Fortuyn.

Leefbaar Nederland koos toen de Amsterdamse officier van justitie Fred Teeven als nieuwe lijsttrekker. Bij de verkiezingen van mei 2002 wist de partij slechts twee zetels te halen. Naast Teeven werd de voormalige Rijswijkse wethouder Dick Jense gekozen. Voormalig CDA-minister Tjerk Westerterp viel net buiten de boot.

Voor de verkiezingen van januari 2003 ontstond onrust in de partij, omdat vrij onverwacht Emile Ratelband door de partijleiding naar voren werd geschoven als kandidaat-lijsttrekker. Fred Teeven, die als Kamerlid veel waardering had verworven, trok zich uiteindelijk terug. Op een tumultueus verlopen congres wees de partij vervolgens de jeugdige Haitske van der Linde aan als lijsttrekker.

De partij verloor bij de verkiezingen van 2003 de beide zetels, waarna de partij een min of meer stille dood stierf.

3.

Kerngegevens

Opgericht

21 maart 1999

Oprichter

Ton Luiting, Jan Nagel, Broos Schnetz

Secretariaat

Postbus 18581, 2502 EN Den Haag

Bestuursvorm/Invloed leden

onbekend

Afdelingen

9 districten in 5 regio's (Leefbaar Nederland heeft geen lokale of provinciale partijen; lokale partijen die zich 'leefbaar' noemen zijn onafhankelijk)

Leden

onbekend

Contributie

€ 50,- per jaar (2002)

Kiezers

153.055 (15 mei 2002), 38.894 (22 januari 2003)

Partijblad

e-zines 'e-LN' en 'Leefbaar Koerier'

Jongerenorganisatie

Jong@Leefbaar.nl

Wetenschappelijk instituut

Stichting Wetenschappelijk Bureau van Leefbaar Nederland

Wetenschappelijk tijdschrift

De Fundering

Logo/beeldmerk

witte ovaal met zwarte buiten- en binnenrand en zwarte tekst; tussen de randen de woorden LEEFBAAR (bovenin) en NEDERLAND (onderin); in het midden de letters LN; links van het midden een oranje zon met lachend gezichtje

Bekendste slogan(s)

"Een streng begrensd asielbeleid" (2002)


Meer over

Kijk voor meer informatie over Leefbaar Nederland op de website van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.


Bent u als journalist of wetenschapper op zoek naar statistische gegevens over personen uit het biografisch archief, bijvoorbeeld gemiddelde leeftijd, ervaring, herkomst, beroep, m/v of zittingsduur? De redactie van PDC kan deze gegevens onder voorwaarden beschikbaar stellen voor wetenschappelijk onderzoek en journalistieke publicaties. Neem voor meer informatie contact op.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.