Parlementaire pers: Donner politicus en Van Dam politiek talent van het jaar

maandag 19 december 2005, 11:29

De parlementaire pers heeft minister Donner van Justitie uitgeroepen tot politicus van het jaar 2005. Politiek talent van het jaar werd de 27-jarige Martijn van Dam, Tweede-Kamerlid voor de PvdA. Het is voor de derde keer dat de parlementaire pers deze verkiezingen organiseert.

Donner wordt in het juryrapport geprezen omdat hij recht door zee is, standvastig en consistent in het debat. Met zijn eloquente verdediging, iedere keer als hij weer naar de Kamer wordt geroepen, stuurt hij opgewonden Kamerleden terug. Bovendien bezit hij een 'mooie, droge humor'. Op de tweede plaats kwam minister Hoogervorst, en minister Zalm op de derde plaats. Minister Verdonk, die vorige week nog door een 'representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking' tot beste politicus werd gekozen, moest een vierde/vijfde plaats delen met minister Kamp.

Het PvdA-Tweede-Kamerlid Van Dam werd het politiek talent van het jaar. Hiervoor komen politici in aanmerking die sinds 2002 politiek actief zijn in Den Haag. Van Dam viel in de omroepdebatten op: 'retorisch begaafd, een scherp debater met lef en originaliteit', aldus het juryrapport. De dit jaar aangetreden minister Pechtold werd tweede.

Vorige week vonden ook andere verkiezingen voor 'politici van het jaar' plaats. Het TweeVandaag Opinie Panel koos, zoals hierboven al gemeld, minister Verdonk tot beste politicus van 2005 en Donner tot één na slechtste. Dit panel bestaat uit 21.515 deelnemers die volgens de actualiteitenrubriek een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking vormen. De Tweede-Kamerleden kozen Wouter Bos tot beste politicus.

bron: ANP, de Volkskrant


Vorig jaar