Eerdmans en Nawijn op zoek naar politiek onderdak

donderdag 17 november 2005, 13:46

Joost Eerdmans, het veel op de voorgrond tredende lid van de LPF-fractie in de Tweede Kamer, wordt lijstduwer van Leefbaar Rotterdam bij de gemeenteraadsverkiezingen. Dat is opmerkelijk omdat de LPF aangekondigd heeft ook met een Rotterdamse lijst aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te willen doen. Ook een broer van Pim Fortuyn, Simon, komt onderaan de lijst van Leefbaar Rotterdam. Al in 2003 brak hij, samen met zijn broer Marten, met de LPF uit onvrede over de chaos die er telkens opnieuw in de partij ontstond.

Vorige week al waren er geruchten dat de politiek leider van Leefbaar Rotterdam en toen nog wethouder in die stad, Marco Pastors, contact had met Eerdmans. Pastors kwam in de problemen toen hij zich een kritische uitspraak veroorloofde over moslims, ondanks een 'spreekverbod' daarover. Hij moest aftreden. Pastors staat vermeld als lijsttrekker op de concept verkiezingslijst van Leefbaar Rotterdam.

Het in juni 2005 uit de LPF-fractie gestapte en inmiddels onafhankelijke Tweede-Kamerlid Nawijn ziet zich als spreekbuis voor 'Pim Fortuyn-partijen' die niet in de Tweede Kamer vertegenwoordigd zijn. Nawijn denkt dan aan het stellen van Kamervragen. Partijen als Ons Nederland, Forza Nederland en Nederland Transparant, die het 'gedachtegoed van Pim aanhangen', kunnen bij hem onderwerpen aanmelden. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 wil hij kijken of deze samenwerking bij de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 verder is uit te bouwen.

bron: anp


Meer over

Verwant nieuws