Pechtold wordt gek van adviescommissies

vrijdag 11 november 2005, 9:24

D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties) wil dat ministers in de toekomst niet meer op eigen houtje een adviescommissie kunnen instellen. Hij deed dit voorstel gisteren bij de presentatie van het boek 'Schaduwmacht in de schijnwerpers: Adviescommissies in politiek Den Haag'. In mei 2005 waren er 297 adviescommissies. Minister Pechtold, hierover in het boek geciteerd: "Ik word gek van de adviezen. Het is volkomen uit de hand gelopen."

Door instellingsbesluiten aan het kabinet als geheel over te laten, wil Pechtold een drempel opwerpen die de wildgroei aan commissies stopt. Bewindslieden mogen wat Pechtold betreft alleen om advies vragen als de overheid de benodigde kennis niet zelf heeft, en niet om draagvlak te creëren of een besluit te organiseren. De coalitiepartners CDA en VVD hebben afhoudend gereageerd op het voorstel.

'Schaduwmacht in de schijnwerpers' is samengesteld door GroenLinks-Tweede-Kamerlid Wijnand Duyvendak, Pieter de Jong, lobbyist Ben Pauw en politicoloog Rinus van Schendelen. In maart 2004 publiceerde Duyvendak al een nota over politieke adviescommissies. Naar aanleiding hiervan beloofde Pechtold's voorganger Thom de Graaf de Tweede Kamer meer terughoudendheid bij het instellen van commissies, maar volgens Duyvendak is daar niets van terecht gekomen.

De afgelopen anderhalf jaar zijn 26 nieuwe adviescommissies ingesteld. Dat is meer dan in de jaren daarvoor, aldus Duyvendak. Op basis van het aantal en de zwaarte van de commissievoorzitterschappen heeft hij een 'schaduwmacht top 10' over de periode 1995-2005 samengesteld. De CDA'er Elco Brinkman (voorzitter van de commissies Veiligheidsorganisatie en Zuidas) staat hierin op nummer één.

bron: De Volkskrant 11 november 2005, website GroenLinks, website BZK