Tweede Kamer gematigd positief over plannen Pechtold

donderdag 6 oktober 2005, 12:09

Minister Pechtold kan rekenen op beperkte steun in de Tweede Kamer voor zijn hervormingsvoorstellen. Dit bleek gisteren tijdens een debat over zijn plannen in de Tweede Kamer. De minister wil het Nederlandse politieke systeem ingrijpend veranderen, zoals de gekozen burgemeester, de gekozen premier, het referendum en het invoeren van een lagere kiesdrempel.

Pechtold is ervan overtuigd dat wijzigingen in ons politieke systeem noodzakelijk zijn. Hierbij legt hij adviezen zoals dat van de Raad voor het Openbaar Bestuur naast zich neer. Deze adviseerde hem om niet de politieke structuur te wijzigen, maar de politieke cultuur te veranderen.

De Tweede Kamer vindt ook dat de politieke cultuur verandert moet worden, maar niet iedereen is overtuigd van de noodzaak om het systeem te wijzigen. Binnen de regeringscoalitie is het CDA het meest terughoudend. Het is voor de direct gekozen burgemeester, maar de andere voorstellen zijn niet aan deze partij besteed. De PvdA en het CDA zijn samen tegen de gekozen premier.

Alleen het voorstel van Pechtold om de voorkeursdrempel bij verkiezingen te verlagen van 25 naar 12,5 procent wordt door alle partijen ondersteund. Door deze wijziging zou een kamerkandidaat aan 7500 stemmen genoeg hebben. Verder groeit de steun voor invoering van een vorm van referenda. Zo hebben de PvdA en GroenLinks al een initiatief wetsvoorstel hierover ingediend.

bron: Trouw 6 oktober 2005


verwant nieuws

meer over