Tweede Kamer neemt afscheid van de leden Tonkens, Geluk en Rijpstra

dinsdag 28 juni 2005, 15:26

De Tweede Kamer heeft vanmiddag afscheid genomen van de leden Tonkens (GroenLinks) en Geluk en Rijpstra (beiden VVD). Evelien Tonkens wordt 1 juli hoogleraar in Amsterdam, Jan Geluk wordt diezelfde dag dijkgraaf van het waterschap Hollandse Delta en Jan Rijpstra is sinds enige tijd burgemeester van het Drentse Tynaarlo. Rijpstra neemt per 1 augustus aanstaande ontslag.

Kamervoorzitter Weisglas prees Evelien Tonkens als een vasthoudende woordvoerster welzijn en volksgezondheid. Jan Geluk werd getypeerd als een echte Zeeuwse woordvoerder, die zich onder andere heeft ingezet voor de belangen van de schelpdiervissers en voor waterstaatkundige aspecten van de ruimtelijke ordening.

Jan Rijpstra, die elf jaar Kamerlid was, is vooral opgetreden als behartiger van de belangen van de sport. Daarnaast maakte hij zich als lid van het presidium van de Kamer sterk voor verbetering van de werkwijze. Als woordvoerder asielbeleid probeerde hij altijd oog te houden voor de menselijke kanten van dat beleid. Voor zijn werk als Kamerlid is hij koninklijk onderscheiden.


biografieën