VVD vóór gekozen premier, gekozen burgemeester en referenda

maandag 30 mei 2005, 9:08

Het congres van de VVD heeft zich zaterdag uitgesproken vóór de gekozen premier. Kiezers moeten zich hierover bij de Tweede-Kamerverkiezingen via een tweede stem kunnen uitspreken. Het congres, waarop het nieuwe liberale beginselmanifest werd vastgesteld, sprak zich ook uit voor de gekozen burgemeester en voor het houden van referenda.

Vooral partijaanvoerder Van Aartsen maakt zich sterk voor bestuurlijke vernieuwing. Hij steunde de voorstellen die door een commissie onder leiding van de Leeuwardense burgemeester Dales waren opgesteld. Van Aartsen vindt dat er sprake is van een legitimiteitscrisis van de democratie, die hervormingen nodig maakt.

Een voorstel voor een gekozen formateur werd verworpen, maar de gekozen premier kreeg een meerderheid van veertien stemmen. Tegenstanders, onder wie Kamervoorzitter Weisglas, stelden dat het gevaar bestaat dat een gekozen premier geen werkbare parlementaire meerderheid heeft. Bovendien vergt de gekozen premier een omslachtige grondwetsherziening waarbij in Tweede en Eerste Kamer in tweede lezing een tweederde meerderheid nodig zijn. De gekozen formateur kan direct worden ingevoerd.

bronnen: Radio 1-journaal en Trouw, 30 mei 2005