De Graafs bestuurlijke vernieuwing houdt gemoederen bezig

donderdag 24 februari 2005, 11:35

Dezer dagen staan de plannen van minister De Graaf voor de gekozen burgemeester en het nieuwe kiesstelsel in de belangstelling. In de coalitie staat men toch niet te springen om de ideeën van De Graaf onverkort over te nemen. VVD-fractievoorzitter Van Aartsen haalt zelfs iets nieuws uit de kast: de gekozen formateur, als 'best haalbare manier om de kiezer meer invloed te geven op kabinetsformaties'.

De VVD-fractievoorzitter vindt verder dat de burgemeester 'nieuwe stijl' te weinig bevoegdheden krijgt. De liberalen zien liever een burgemeester die op basis van een programma wordt gekozen en dan zelf zijn wethouders kiest. Ook is volgens de VVD de invoering in 2006 te vroeg.

Ondertussen voert minister De Graaf met een grote bus campagne voor de gekozen burgemeester. Gedurende een aantal dagen trekt de minister door stad en land om zijn gekozen burgemeester te promoten. Reden voor het PvdA-Kamerlid Dubbelboer aan te kondigen daar vragen over te gaan stellen, omdat De Graaf op staatskosten propaganda voert. De Graaf bestrijdt dit: hij heeft juist veel tegenstanders uitgenodigd.

Dan ligt er ook nog het gevoelige nieuwe kiesstelsel. Ook dat ligt de coalitiepartners CDA en VVD zwaar op de maag. Op zich zijn ze wel voor een nieuw stelsel, en eventueel ook wel voor een districtenstelsel, maar niet voor het ingewikkelde stelsel waar het kabinet nu een wetsvoorstel voor heeft ingediend. In de tweede week van maart zullen de coalitiepartners met het kabinet hierover van gedachten wisselen, zo wordt door de fractievoorzitters van CDA en VVD bevestigd.

bron: de Volkskrant, 24 februari 2005


meer over