PvdA komt met initiatiefwet voor de door gemeenteraad gekozen burgemeester

maandag 17 januari 2005, 12:16
dr. A.J.W. Boelhouwervergrootglas

Het PvdA-Tweede-Kamerlid Jan Boelhouwer heeft het al eerder aangekondigde initiatiefwetsvoorstel ingediend voor de door de gemeenteraad gekozen burgemeester. Dit voorstel is een alternatief voor het door het kabinet ingediende voorstel voor de rechtstreeks gekozen burgemeester.

De PvdA hield vorig jaar een ledenraadpleging, waarbij gekozen kon worden tussen de rechtstreeks gekozen burgemeester (kabinetsvoorstel of de door de gemeenteraad gekozen burgemeester. De meeste PvdA-leden kozen voor een burgemeester die door de gemeenteraad wordt gekozen. Boelhouwer volgt nu met zijn initiatief de ledenraadpleging.

Voor beide voorstellen is overigens wel vereist dat de Grondwet gewijzigd wordt. In de Grondwet staat namelijk dat de burgemeester door de 'Kroon' wordt benoemd. Deze grondwetswijziging, ook wel de 'deconstitutionalisering van de kroonbenoeming' genoemd is al wel door de Tweede Kamer, maar moet nog door de Eerste Kamer worden aangenomen.

Op het kabinetsvoorstel voor de rechtstreeks gekozen burgemeester is veel kritiek, zowel binnen de coalitie als ook binnen organisaties zoals de VNG, en de beroepsverenigingen voor burgemeesters, wethouders, gemeentesecretarissen en griffiers. Boelhouwer wil dat zijn voorstel tegelijkertijd met het kabinetsvoorstel wordt behandeld. Dan kan de Tweede Kamer daadwerkelijk kiezen tussen het 'halfslachtige model van het kabinet' en de door de gemeenteraad gekozen burgemeester, aldus de PvdA-site.

bron: www.pvda.nl


meer over

verwant nieuws

externe links