Fractievoorzitter VVD geen politiek leider, maar Van Aartsen wel 'aanvoerder'

maandag 29 november 2004, 9:36

Jozias van Aartsen is sinds zaterdag 'politiek aanvoerder' van de VVD. Daarmee komt een einde aan de onduidelijkheid die bestond over het leiderschap. Bij de verkiezingen van 2003 was Gerrit Zalm nog politiek leider. Diens positie werd steeds meer betwist door fractievoorzitter Van Aartsen.

Officieel kent de partij geen politiek leider, maar officieus wordt toch vaak het 'gezicht' van de partij als politiek leider beschouwd. Zo was Frits Bolkestein in de jaren negentig als fractievoorzitter in de Tweede Kamer het gezicht van de VVD en daarmee 'politiek leider'.

Vaak zegt de VVD het politiek leiderschap in handen te geven van de Tweede-Kamerfractievoorzitter omdat deze onafhankelijk van het kabinet kan opereren. Dat speelt natuurlijk in het bijzonder als ook de VVD regeringspartij is. Toch zijn ook VVD-ministers politiek leiders geweest, zoals Edzo Toxopeus van 1963-1965 en Hans Wiegel in de periode 1977-1981.

De VVD-afdeling Ede wilde reglementair vastleggen dat de fractievoorzitter, in dit geval dus Jozias van Aartsen, altijd politiek leider is. Dat voorstel werd, omdat het mogelijk zou worden verworpen, ingetrokken. Wel werd de fractievoorzitter naar voren geschoven als 'politiek aanvoerder'.

bron: ANP