PvdA-initiatiefvoorstel voor door gemeenteraad gekozen burgemeester in aantocht

donderdag 25 november 2004, 10:33

De PvdA-fractie in de Tweede Kamer is van plan binnen enkele weken met een initiatief-wetsvoorstel te komen voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester. Dit als alternatief voor het voorstel van het kabinet voor een door de bevolking gekozen burgemeester.

De Tweede Kamer ging onlangs akkoord met de zogenaamde 'deconstitutionalisering van de Kroonbenoeming'. Dat houdt in dat de bepaling uit de Grondwet wordt geschrapt waarin staat dat onder andere de burgemeester door de Kroon wordt benoemd. Als ook de Eerste Kamer akkoord gaat, wat nog maar de vraag is, wordt de weg vrijgemaakt voor een gekozen burgemeester.

De PvdA wil met het initiatiefvoorstel een discussie openen hoe de burgemeester na de Grondwetswijziging benoemd moet worden. Deze zomer hield de PvdA een ledenraadpleging waaruit bleek dat het merendeel van de PvdA-leden niet voor een door de bevolking gekozen burgemeester maar voor een door de gemeenteraad gekozen burgemeester is. Met het initiatiefvoorstel geeft de PvdA ook daar gehoor aan.

bron: anp


verwant nieuws

meer over