VVD-fractie mort over kiesstelsel

dinsdag 24 augustus 2004, 15:48

Hoewel de VVD-ministers in het kabinet het nieuwe kiesstelsel van Thom de Graaf steunen, is het lang niet zeker dat het voorstel ook steun van de fractie krijgt. De fractie bij monde van Ruud Luchtenveld noemt het nieuwe stelsel te ingewikkeld. Bovendien blijft de verkiezingsuitslag hetzelfde: "de kiezer heeft ook in het nieuwe systeem geen invloed op welk type kabinet er komt", aldus Luchtenveld.

De fractie heeft zich ook gestoord aan opmerkingen van de Graaf en premier Balkenende. De Graaf had in een interview in de Volkskrant gezegd dat hij van de VVD-zijde geen alternatieven had ontvangen. Maar volgens Luchtenveld heeft de VVD drie of vier varianten gepresenteerd, onder andere een systeem waarbij voorkeursstemmen zwaarder zouden wegen.

Ook de opmerking van premier Balkenende, doelend op het regeerakkoord, dat 'verstandige mensen achter hun handtekening blijven staan', zette kwaad bloed bij de VVD. Volgens Luchtenveld staat in het regeerakkoord dat er een nieuw kiesstelsel moet komen op basis van districten. Dat laat veel alternatieven open. En dat betekent zeker niet dat de VVD dit ene kiesstelsel moet steunen.

bron: de Volkskrant


verwant nieuws

meer over