Peiling: Bekende Nederlanders het meest kansrijk tijdens verkiezingen om burgemeesterschap

maandag 8 maart 2004, 9:54

Uit een onderzoek van Maurice de Hond onder duizend personen in zeven grote steden blijkt dat ervaren bestuurders het tijdens burgemeestersverkiezingen af zullen leggen tegen kandidaten met een hoog mediaprofiel.

Zo zou Henk Westbroek het in Utrecht winnen van de huidige burgemeester Annie Brouwer-Korf, in Den Haag zou Wim Deetman verliezen van kandidaten als Jeltje van Nieuwenhoven en Erica Terpstra. De burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam, respectievelijk Ivo Opstelten en Job Cohen, zouden zich wel kunnen blijven handhaven.

Het onderzoek vond plaats in opdracht van Leefbaar Hilversum, dat dit weekend een jubileumcongres hield. Partijvoorzitter Jan Nagel kondigde de oprichting aan van de Stichting Kiesburgemeester. De stichting wil partijloze burgemeesterskandidaten ondersteunen met adviezen over het voeren van een campagne en omgang met de media. Naast Jan Nagel hebben ook Bram Peper, Henk Westbroek en Klaas Wilting hun medewerking toegezegd. Volgens de planning van het kabinet moeten de eerste burgemeestersverkiezingen plaatsvinden in 2006.

bron: ANP, 7 maart 2004


Verwant nieuws

Meer over