H.K.H. prinses Amalia (prinses van Oranje) , prinses van Oranje, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau

foto H.K.H. prinses Amalia (prinses van Oranje) , prinses van Oranje, prinses der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: @ Gemmy Woud-Binnendijk

Prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, is de op 7 december 2003 geboren oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Sinds haar vader op 30 april 2013 koning werd, is zij de eerste in de lijn van troonopvolging. Prinses Amalia heeft in Den Haag voortgezet onderwijs gevolgd en studeert sinds 2022 politics, psychology, law en economics in Amsterdam. In december 2021 werd zij van rechtswege lid van de Raad van State.

in de periode 2013-heden: lid Raad van State (van rechtswege), vermoedelijk troonopvolgster

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 7 december 2003

doopplaats en -datum
Den Haag, Grote of St. Jacobskerk, 12 juni 2004

2.

Hoofdfuncties/beroepen

  • vermoedelijk troonopvolgster, vanaf 30 april 2013
  • van rechtswege lid Raad van State, vanaf 7 december 2021

3.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

4.

Wetenswaardigheden

predicaten/adellijke titels
  • Prinses van Oranje, vanaf 30 april 2013

5.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

6.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.