Tweede stem bij verkiezingen moet band kiezer-gekozene versterken

maandag 1 december 2003, 8:43

Het kabinet stelt voor kiezers vanaf 2007 twee stemmen te geven bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Met de eerste wordt de zetelverdeling bepaald. De tweede stem, die op een districtskandidaat wordt uitgebracht, bepaalt voor de helft door wie die zetels worden bezet. De andere helft wordt landelijk bepaald op basis van de eerste stem. Door een deel van de Kamer regionaal te verkiezen, moet de band tussen kiezer en gekozene worden versterkt.

Bij de districten hangt het van het inwonertal af hoeveel afgevaardigden worden gekozen. Dat kan variëren van twee tot zes. In totaal komen er ongeveer 75 regionale afgevaardigden. Bij de verdeling van de regionale zetels geldt net als bij de landelijke zetelverdeling de evenredige vertegenwoordiging. Alleen regionale kandidaten die een bepaalde kiesdrempel halen, worden gekozen. De twee stemmen kunnen op verschillende partijen worden uitgebracht.

Op basis van de door het kabinet vastgestelde notitie zal minister De Graaf binnenkort een debat met de Tweede Kamer voeren. Daarnaast zullen Kiesraad en Raad voor het openbaar bestuur om advies worden gevraagd. Het is de bedoeling dat in juni 2004 een wetsvoorstel over het nieuwe kiesstelsel wordt ingediend.

bron: www. regering.nl