Formatie vordert gestaag

dinsdag 13 mei 2003, 9:27

Gisteren hebben de onderhandelaars van CDA, VVD en D66 een groot deel van de concepttekst van het regeerakkoord besproken. De informateurs Hoekstra en Korthals Altes hebben het afgelopen weekeinde gebruikt om de eerste vijftien pagina's van het concept vol te schrijven.

Inmiddels zijn de hoofdstukken onderwijs, veiligheid, integratie, bestuurlijke vernieuwing, landbouw, verkeer en ruimtelijke ordening behandeld. Maandagavond is begonnen aan de hoofdstukken over het financieel-economisch beleid van het kabinet. Deze hoofdstukken zullen naar verwachting wat moeilijker zijn.

Vandaag wordt gesproken over een beperking van de aftrek van de hypotheekrente. De beperking houdt in dat mensen die hun huis met winst verkopen en vervolgens een duurdere woning kopen, de winst in de nieuwe woning moeten steken. De aftrek van de hypotheekrente geldt dan niet meer voor de gehele waarde van het nieuwe duurdere huis.

De onderhandelaars hebben aan het CPB gevraagd uit te rekenen wat deze maatregel kan opleveren: zij hopen op zo'n half miljard euro. Daarmee blijft de aftrek gehandhaafd voor de mensen waarvoor het bedoeld is en wordt het niet gebruikt als subsidie voor de aanschaf van dure plezierjachten.

bron: ANP, 13 mei 2003