Weisglas in de Volkskrant: "Politiek vergrofd door LPF"

donderdag 12 december 2002, 9:24

In een interview met de Volkskrant laat Tweede-Kamervoorzitter Weisglas zich genuanceerd kritisch uit over het gedrag van de Lijst Pim Fortuyn in de Tweede Kamer. Volgens de Voorzitter hebben vertegenwoordigers van deze partij met hun uitlatingen en hun kritiek op het parlement 'het aanzien van de Nederlandse politiek het afgelopen halfjaar ... geschaad'. Ook de klap van Ton Alblas tegen het hoofd van een fotograaf kon volgens Weisglas niet door de beugel. Daar tegenover staan overigens LPF-leden die de Kamervoorzitter wél hoog heeft zitten, zoals Frits Palm en Harry Smulders.

Ook het door de LPF hoog in het vaandel gevoerde dualisme heeft hij bij deze partij niet teruggevonden: 'als ik nu zie hoe de LPF-fractie steeds pal achter haar eigen mensen gaat staan, wát ze ook gezegd hebben, dan zie ik geen spoor van dualisme'. Volgens de Voorzitter is het ook niet mogelijk te ruziën en tegelijkertijd je werk goed te doen. Alles bij elkaar genomen spreekt hij zijn zorg uit over een 'totale vergroving van de omgangsvormen in de politiek'.

Weisglas stemde als enige VVD'er vóór de motie-Marijnissen tegen minister Nawijn. Hij vond dat hij als Kamervoorzitter de uitlatingen van deze minister over de Tweede Kamer niet over zijn kant kon laten gaan. Als democraat zal Weisglas elke verkiezingsuitslag respecteren. Wel zal hij opgelucht adem halen als na 22 januari deze manier van politiek bedrijven ophoudt. Weisglas hoopt en verwacht dat het aanzien in de politiek dan weer terug zal keren.

bron: de Volkskrant, 12 december 2002


meer over

verwant nieuws