NIPO: SP haalt 19 zetels

donderdag 21 november 2002, 11:51

Volgens onderzoeksbureau NIPO zou de SP van Jan Marijnissen op 19 Tweede-Kamerzetels uitkomen, als deze week verkiezingen zouden zijn gehouden. Dat zijn er 10 meer dan de partij nu heeft. Het CDA blijft de grootste partij met 46 zetels: 3 meer dan nu in de Kamer maar 3 minder dan twee weken geleden in de NIPO-peiling.

De winst van de SP komt volgens NIPO evenveel van 'links' als van 'rechts'. Van de 10 gewonnen zetels komen er 2 van het CDA en 2 van de LPF, maar ook elk 1 van D66, PvdA en GroenLinks. De overige 3 nieuwe SP-zetels zijn van kiezers die in mei 2002 geen gebruik van hun kiesrecht hebben gemaakt.

GroenLinks profiteert niet van de leiderschapswisseling. Ook met Femke Halsema als beoogd lijsttrekker blijft het zetelaantal op 10 steken. De PvdA boekt met nieuwkomer Wouter Bos wel een lichte winst van 2 zetels ten opzichte van de vorige peiling en komt uit op 28; 5 meer dan nu in de Kamer. De PvdA zou nog wel kleiner blijven dan de VVD, die 31 zetels krijgt (nu 24).

De verliezers van de week zijn LPF, die nog slechts 4 van de oorspronkelijke 26 zetels overhoudt, D66 met 6 van de 7, ChristenUnie met 3 van de 4 en Leefbaar Nederland, dat nog maar 1 van de huidige 2 zetels behoudt. De SGP is stabiel op 2 zetels.

De combinatie CDA-VVD kan volgens de peiling met 77 zetels rekenen op een kleine meerderheid in de Tweede Kamer. Een coalitie van CDA en PvdA zou met 74 zetels net geen meerderheid vormen.

bron: NIPO/2Vandaag