'VN liet Dutchbat stikken'

donderdag 14 november 2002, 8:49

Nederland heeft een te groot vertrouwen gehad in de Verenigde Naties (VN). Volgens De Hoop Scheffer ging men er bij het besluit om Dutchbat naar Srebrenica te sturen vanuit dat de VN Dutchbat uit de brand zou helpen als dat nodig zou zijn. Dat was een belangrijke overweging om Dutchbat naar Srebrenica af te laten reizen. Dat bleek gisteren tijdens de tweede dag van de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica. Helaas was deze veronderstelling niet juist: de VN staken geen poot uit toen het puntje bij paaltje kwam.

Volgens voormalig PvdA-Kamerlid Valk was er bij de VN 'onwil' omdat Nederland een klein land is. Een Frans bataljon zou volgens Valk wel geholpen zijn. Ook VVD'er Blaauw vond dat de VN 'Dutchbat had laten zitten'. Srebrenica had volgens hem door grotere eenheden verdedigd moeten worden. Van Middelkoop, ooit al kritisch over de uitzending, plaatste nu ook weer een kritische noot. Indertijd werd wel rekening gehouden met 'enkele doden' onder de Dutchbatters maar niet met een massamoord op Moslims. Volgens Middelkoop draagt Nederland schuld voor die moord.

Als laatste werd gisteren de toenmalige chef defensiestaf generaal Van der Vlis gehoord. Hoewel ook hij op steun van de bondgenoten had gerekend was hij van het begin af aan sceptisch over de uitzending geweest. Mankracht en materiaal ontbraken om gebied en bewoners te verdedigen. Hij had de minister daar regelmatig van proberen te overtuigen. Toen echter bleek dat kabinet en Tweede Kamer eensgezind de uitzending ondersteunden, had hij moeten inbinden.

bron: de Volkskrant