Onrust in ChristenUnie na nominering André Rouvoet

maandag 4 november 2002, 9:19

Het bestuur van de ChristenUnie heeft de nieuwe kandidatenlijst voor de kamerverkiezingen in januari 2003 samengesteld, na overleg met de kiesverenigingen. Opvallend is dat in de top-zes van de lijst vijf kandidaten afkomstig zijn van de RPF en slechts één van de GPV. André Rouvoet is gekozen als kandidaat-lijsttrekker.

De kiesverenigingen van de ChristenUnie waren uitermate verdeeld. Slechts 28 procent sprak zich uit voor Rouvoet (voormalig RPF) als lijsttrekker. Eimert van Middelkoop (voormalig GPV), die vooraf was getipt als grote kanshebber voor het lijsttrekkerschap, kreeg 24 procent van de kiesverenigingen achter zich. Van Middelkoop ontbreekt nu helemaal op de advieslijst, hij zou een persoonlijke voorkeur hebben voor een plaats in de Eerste Kamer.

De plaatsen 2 t/m 6 op de advieslijst worden ingenomen door Arie Slob (ex-GPV), Leen van Dijke, Tineke Huizinga, Roel Kuiper en Dick Stellingwerf. André Rouvoet geeft toe dat de getalsmatige overheersing van kandidaten die voorheen lid waren van de RPF "wellicht even de wenkbrauwen zullen doen fronsen". De selectiecommissie geeft aan dat gekozen is voor een "kwalitatief evenwichtig samengesteld team".

De nieuwe kandidatenlijst zorgt voor veel onrust binnen de partij. Een groep leden, onder wie voormalig GPV-voorzitter Cnossen, heeft het bestuur een open brief gestuurd waarin zij hun verontrusting uitspreken over de huidige situatie. Het besluit om de huidige lijsttrekker Kars Veling (oud-GPV) niet te kandideren, beoordelen zij als "ontijdig, niet juist en niet correct". Zij laken de "afrekencultuur", die niet bij de partij zou passen. Nu ook Eimert van Middelkoop niet terug lijkt te keren hebben de leden gewaarschuwd voor een scheuring.

bron: Trouw, persbericht ChristenUnie