Kabinetscrisis dreigt door ruzie tussen Heinsbroek en Bomhoff

woensdag 16 oktober 2002, 9:15

In politieke kringen wordt ernstig rekening gehouden met de val van het kabinet-Balkenende. De verziekte verhouding tussen de LPF-ministers Bomhoff en Heinsbroek verlamt het regeren dusdanig dat voor CDA en VVD de maat vol is.

Een poging van de zeven overige LPF-bewindslieden om de twistende ministers te verzoenen, is gisterenmiddag mislukt. Zij vinden nu dat Bomhoff en Heinsbroek moeten opstappen. Tijdens kabinetsberaad dat later gisteren plaatsvond, kon evenmin een oplossing worden gevonden. Besloten is om vanmiddag verder te vergaderen. Aan het eigenlijke onderwerp van dat beraad, de uitbreiding van de Europese Unie, zijn de ministers niet toegekomen.

Volgens ingewijden zou gisteren al een crisis zijn uitgebroken ware het niet dat het ongepast werd gevonden om op de dag van de uitvaart voor prins Claus naar de koningin te gaan. Opvallend was dat minister Bomhoff na afloop van het beraad als enige een verklaring aflegde. Hij zei ervan uit te gaan dat de LPF-fractie hem nog altijd steunt.

Naast het conflict tussen de LPF-ministers speelt ook nog de machtsstrijd in de LPF-fractie. Naar verwachting wordt fractieleider Harry Wijnschenk opgevolgd door Mat Herben, die eerder in augustus plaats moest maken voor Wijnschenk.

bronnen: NOS, Trouw, 15 oktober 2002


Biografie

Verwant nieuws