Korthals vergat schikking te melden

dinsdag 17 september 2002, 8:55

Benk Korthals (minister van Justitie in het tweede kabinet-Kok) vergat november vorig jaar de Tweede Kamer te melden dat hij al in juli op de hoogte was van de schikking in de fraudezaak rond Schiphol. In het debat in de Kamer had hij gemeld dat hij niets wist van het voornemen van het Openbaar Ministerie om de bouwers van de Schipholtunnel niet te vervolgen als zij zouden schikken.

Korthals kreeg van de Tweede Kamer de opdracht de schikking ongedaan te maken, maar weigerde dat op staatsrechtelijke gronden. De oud-minister van Justitie bevestigde ook dat hij PvdA-Kamerlid Van Gijzel informeel had gemeld dat 'partijen eruit probeerden te komen'.

Tijdens het verhoor van de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, De Wijkerslooth, bleek dat de schikking op een vergissing berustte. Het parket in Haarlem bezigde de term schikking onder de in de volksmond gebruikte betekenis van een in juridisch jargon geheten 'transactie'. De procureurs-generaal legden de term schikking echter uit als een 'ontnemingsvordering'.

In dat laatste geval zouden de bouwers gewoon voor de rechter moeten verschijnen vanwege het opstellen van valse facturen. Na de rechtzaak zou de procedure tot ontnemingsvordering gestart worden om de te veel geboekte winsten terug te halen bij de ondernemers. Toen deze vergissing aan het licht kwam, was het al te laat om het terug te draaien, want dat zou een rechter in dat stadium nooit meer gepikt hebben.

bronnen: Trouw, NOS-tv