Bouwbedrijf Koop Tjuchem ontkent witwassen zwart geld

maandag 9 september 2002, 9:14

Het bouwconcern Koop Tjuchem heeft eind jaren '90 ruim 4 miljoen euro naar Hongkong en de Maagdeneilanden gesluisd. De enquêtecommissie vroeg president-directeur Henk Koop of met deze transacties zwart geld werd witgewassen, maar dit ontkende hij. Het zou gaan om een financiële constructie waarmee onderaannemers uit Indonesië betaald werden.

Wel betaalde Koop Tjuchem smeergeld om pijpleidingen aan te leggen in landen als Rusland, Indonesië en Nigeria. Henk Koop zei dat hij hiervoor 'soms zeer grote bedragen' aan contant geld opneemt. De president-directeur wist overigens niets van een schaduwadministratie bij Koop Tjuchem. Koop had hierover nooit vragen gesteld aan de directeur van de divisie wegenbouw, Fred Veerman.

Fred Veerman moest toegeven dat hij zijn agenda's had laten vernietigen, om te voorkomen dat bevriende politici betrokken zouden worden bij strafrechtelijk onderzoek. Hij bekende voorts dat hij opdrachtgevers fêteerde in bordelen. Veerman noemde de praktijk om ambtenaren te trakteren op een bezoek aan sexclubs 'verwerpelijk', en vond dat hij ermee had moeten breken.

Overigens ontkende Veerman dat opdrachtgevers benadeeld worden door onderlingen prijsafspraken tussen bouwondernemingen. Door dit systeem is volgens hem een goede afstemming mogelijk van materiaal, waardoor de kostprijs laag gehouden kan worden. Op een viaduct in Heemskerk zou Koop Tjuchem slechts 2 procent winst hebben geboekt.

Eerder verklaarde ex-financieel directeur Ad Bos dat Koop Tjuchem door onderlinge afspraken twee miljoen gulden in rekening bracht voor het viaduct, terwijl de echte kostprijs anderhalf miljoen gulden bedroeg. Het resterende half miljoen werd verdeeld onder de andere aannemers die zich voor het project hadden ingeschreven.

bron: Trouw, 7 september 2002