Tweede verhoor Ad Bos levert geen concrete bewijzen op

vrijdag 6 september 2002, 10:44

Ad Bos, de oud-directeur van bouwbedrijf Koop Tjuchem die de bouwfraude als eerste aan de kaak stelde, kwam tijdens een tweede verhoor van hem niet met concrete voorbeelden van corruptie of omkoping. Hij zal dit - op verzoek van de commissie - mogelijk nog wel doen. Eerdere beweringen van hem over het aantal corrupte ambtenaren en de omvang van de bouwfraude werden door hem afgezwakt.

Bos verklaarde nu slechts dat hij vermoedt dat er in de jaren negentig circa 100 ambtenaren waren die presentjes ter waarde van 200 gulden of meer hebben aangenomen. Het ging daarbij onder meer om bezoeken aan sexclubs, etentjes en diensten, zoals verbouwingen. Eerder had Bos de indruk gewekt dat het om veel meer gevallen van omkoping ging.

Hij herhaalde wel dat het systeem van prijsafspraken de opdrachtgevers benadeelt. Aannemers spraken dit tijdens eerdere verhoren tegen.

Eerder op de dag werd J. Kruithof, als accountant bij KPMG, verhoord. Hij zei dat berichten over fraude (zoals de uitzending van Zembla) geen enkele rol hadden gespeeld bij de goedkeuring van de jaarrekening van Koop Tjuchem. Zelfs een tegelijkertijd door KPMG uitgevoerd onderzoek naar omkoping door Koop Tjuchem had daarop geen invloed gehad.

De accountant had wel ontduiking van premies en belastingen geconstateerd, maar omdat het volgens hem om een relatief gering bedrag ging, was er geen reden geweest om de jaarrekening niet goed te keuren.

bronnen: Trouw, ANP, NOS-tv