Zuid-Hollandse ambtenaren fraudeerden met de beste bedoelingen

vrijdag 30 augustus 2002, 10:14

Ambtenaren van de provincie Zuid-Holland hebben de laatste jaren gefraudeerd, maar vaak met de beste bedoelingen, aldus P. Schimmel die gisteren verhoord werd in de bouwenquête. Schimmel leidde in 2001 het onderzoek naar onrechtmatigheden bij de provincie, uitgevoerd door accountants van Arthur Andersen. Toen al kwam aan het licht dat ambtenaren en aannemers onder één hoedje speelden.

Om er voor te zorgen dat de budgetten door de provincie niet verder werden gekort, moest het complete budget voor onderhoud aan de groenvoorzieningen worden opgemaakt. Aannemers mochten tegen het einde van het jaar werkzaamheden factureren die niet werden uitgevoerd. De bedoeling was om in het volgende jaar de aannemers werkzaamheden uit te laten voeren ter waarde van de 'valse facturen'. Door deze werkwijze ontstonden er vele 'potjes' waar ambtenaren mee aan de slag konden.

In het verhoor van de hoogste ambtenaar, de griffier Van Wieringen-Wagenaar, verbaasde voorzitter Vos zich erover dat het onderzoek de ogen van het provinciebestuur niet geopend had. Het accountantsonderzoek van de provincie beperkte zich tot de districten Zuid en West, terwijl er aanwijzingen waren dat het er in Oost ook niet kosjer aan toe ging.

Volgens de politiek verantwoordelijke, gedeputeerde Houtman, ontstond er gedurende de afgelopen jaren een schisma tussen de politiek en ambtenaren. De politiek was er van overtuigd dat er voldoende geld beschikbaar was voor onderhoudswerk, terwijl de ambtenaren kampten met geldgebrek. Vanuit 'verantwoordelijkheidsbesef' wilden de ambtenaren er voor zorgen dat er voldoende geld beschikbaar bleef, zodat de verkeersveiligheid niet in het gedrang zou komen.

bron: Staatscourant, Trouw