'Koffierondje-kartel' bij installatiebedrijven

dinsdag 27 augustus 2002, 10:15

Niet alleen de bouwbedrijven maakten prijsafspraken, ook installatiebedrijven doen dat. Dat bleek uit de verklaring van mevrouw A. van Gelder gisteren voor de enquêtecommissie. Tijdens vooroverleggen, de zogenaamde 'koffierondjes', maken de bedrijven gebruik van een schaduwbestand. In dit bestand wordt op basis van een claimwaardesysteem bepaald welk bedrijf 'aan de beurt is' om de opdracht uit te voeren.

De claims van mevrouw Van Gelder, die ruim een jaar secretaresse was bij het installatiebedrijf Unica, werden in grote lijnen door de heer Jonker, directeur van Unica, bevestigd. Volgens mevrouw Van Gelder is hierbij ook sprake van prijsopdrijving, maar Jonker ontkende dat. Wel gaf hij toe dat de 'winnende installateur' niet persé tegen de laagste prijs inschrijft.

Naast deze koffierondjes wordt ook eens in de twee maanden een informeel overleg gehouden tussen de twaalf grootste installatiebedrijven, de zogeheten Sociëteit Kerckebosch. Hierbij ontmoeten de directieleden elkaar om de situatie in de branche te bespreken. Volgens mevrouw van Gelder worden ook tijdens deze besprekingen illegale afspraken gemaakt, aangezien zij regelmatig na een dergelijk overleg de administratie moest bijwerken. Jonker zei dat de 'sociëteit' vooral bedoeld is om conflicten over claims op te lossen.

bron: Het Financieele Dagblad, dinsdag 27 augustus