Oud-aannemers: bouwbedrijven verdelen onderling de markt

vrijdag 23 augustus 2002, 9:47

Een beperkte groep aannemers verdeelt al jarenlang onderling overheidsopdrachten voor infrastructurele projecten. Dat doen ze door voorafgaand aan een aanbesteding met elkaar te overleggen en het werk te verdelen. Omdat de prijs van een project meestal bij hen bekend is, weten ze bovendien voor welk bedrag ze kunnen offreren.

Dat bleek gisteren tijdens de verhoren van de voormalige aannemers Ad Bos (Koop Tjuchem) en M. Swart (Noordzeezand Exploitatiemaatschappij) en van de oud-voorman van de organisatie van bouwondernemers, A.M. Terlingen.

De praktijken leiden ertoe dat concurrentie wordt uitgeschakeld, wat prijsopdrijvend werkt. Door het stelsel van vooroverleg en onderlinge afspraken, is het voor nieuwkomers moeilijk om een plaats in de bouwwereld te veroveren. Bedrijven die zich niet voegen naar het stelsel van vooroverleg worden tegengewerkt, bijvoorbeeld doordat zij geen grondstoffen aangeleverd krijgen.

Volgens Swart en Terlingen is omkoping van ambtenaren geregeld voorgekomen. Daarmee wisten aannemers vooraf informatie te vergaren over ramingen. Swart merkte op dat ook oud-minister Jorritsma zich heeft laten fêteren door bouwonderneming Koop Tjuchem. Koop regelde voor haar een bezoek aan een schaatskampioenschap. De commissie ging hier echter niet verder op in.

bronnen: NOS-tv, 22 augustus; Trouw, Het Financieele Dagblad, 21 augustus