LPF zwalkend over beleid illegalen

maandag 27 mei 2002, 9:21

De Lijst Pim Fortuyn (LPF) kwam zaterdag in het brandpunt van de belangstelling, toen fractieleider Herben in De Volkskrant van 25 mei de indruk gaf 7.000 tot 12.000 illegalen pardon te willen verlenen. In het tv-programma Buitenhof (zondag 26 mei) zei LPF-kamerlid Hoogendijk zelfs dat alle illegalen in Nederland op een verblijfsvergunning aanspraak moeten kunnen maken.

In een eerste reactie wezen de justitiewoordvoerders Wijn van het CDA en Kamp van de VVD de plannen categorisch af. Volgens hen zou de afkondiging van een generaal pardon illegalen uit omringende landen aantrekken. Ook zou het oneerlijk zijn tegenover asielzoekers die recent zijn uitgewezen. De LPF-achterban liet ook van zich horen, het hoofdkantoor van de LPF kreeg veel boze e-mails.

De justitiewoordvoerder van de LPF Zeroual verklaarde zondagavond dat de LPF niet voor een generaal pardon voor alle illegalen is, maar vasthoudt aan het oude standpunt van Pim Fortuyn. Fortuyn wenste een pardon voor illegalen die langer dan vijf jaar in Nederland verblijven, goed Nederlands spreken, en van onbesproken gedrag zijn. Ook dit standpunt is voor het CDA de VVD problematisch, deze partijen menen dat de Immigratie en Naturalisatiedienst en de rechtbanken niet berekend zijn op de verwachte stortvloed aan procedures.

bron: Trouw, 27 mei 2002